5fv.nl | Over
11
page-template,page-template-blog-headlines,page-template-blog-headlines-php,page,page-id-11,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Welkom op de website van 5fv. 5fv is een enthousiaste groep fotografen, waar de naam 5fv staat voor 5 Foto Vrienden. De vijf leden van deze fotogroep zijn na een (langdurige) lidmaatschap bij Focel in Elst als een individuele groep verder gegaan.

Bart

Bart van Lent

Peter

Peter van Eck

Roland

Roland Peters

Bert

Bert Kalfsbeek

Hans

Hans Eeuwes

Allen hadden al fotografische ervaring voor 1986, maar met de oprichting van Focel (waar enkele leden van de groep aan de wieg hebben gestaan) heeft het fotografisch groeiproces een enorme boost gekregen. Naast het fotografisch aspect is er ook een hechte vriendengroep ontstaan. Bart, Bert, Peter en Roland trokken, naast hun activiteiten met Focel, er ook regelmatig met z’n vieren op uit.

Langzaam verlieten de groepsleden, om verschillende redenen, Focel en kwamen in een soort niemandsland terecht. Dit niemandsland was om meedere redenen ontstaan.

Lees Meer

Door ontbreken van een podium om het fotowerk te delen en te bespreken, en door de opkomst opkomst van de digitale fotografie en de moeilijke omschakeling hiernaar toe, was de structuur uit hun fotoleven verdwenen.

De verandering kwam door Hans. Hij was benaderd door twee uitgevers om mee te werken aan het fotoboekproject Kieken in de Overbetuwe. Voor dit project zochten ze nog enkele fotografen. Hans en Bert onderhielden nog contact met elkaar, nadat Hans Focel al in een eerder stadium had verlaten. Hierdoor zijn Bart, Bert, Roland en Peter, op voordracht van Hans, toegevoegd aan de fotografengroep voor dit project. Een deel van de fotografen werkten nog mee aan: Verder Kieken in de Overbetuwe (2006) en Paradijsvogels (2008). Op 8 juni 2008 zijn de vier met uitbreiding van Hans naar de World Press Photo tentoonstelling in Amsterdam geweest en daar is besloten om met z’n vijven verder te gaan als een fotogroep. Dit om een vervolg te geven aan de gezamenlijk behoefte om foto’s te delen en bespreken. Alle vijf waren we het er mee eens dat de foto’s voor bespreking afgedrukt moesten zijn.

De komst van Hans was ook de aanleiding om de analoge fotografie te gaan omwisselen voor de digitale variant. De oorspronkelijke vier leden waren gewend om hoge kwaliteits barietafdrukken te maken in de doka. Hans was de enige die niet door het barietvirus was bevangen en was al druk bezig om te kijken welke mogelijkheden de digitale fotografie te bieden had. Vooral om geen gebruik meer te hoeven maken van de doka voor het afdrukken van de foto’s. Na zijn Focel periode werd hij lid van fotoklub NoDoka in Bemmel en de naam zegt al genoeg. Om het fotowerk te kunnen afdrukken had hij een A3 printer aangeschaft en veel tijd gestoken in experimenten om tot goede afdrukken te komen. Deze ervaring bracht hij mee naar de fotogroep, waar hij voor iedereen het fotowerk afdrukte! Later zijn alle leden overgegaan op een eigen printer hiervoor. De eerste zoektocht van de nieuwe fotogroep was naar het vinden van een inktjetpapier welke het zoveel geroemde analoge barietpapier kon vervangen. Dat werd gevonden in het Ilford galerie Gold Fibre Silk papier. Dit papier is lang de standaard gebleven totdat het even niet meer verkrijgbaar was. De fakkel werd overgenomen door Innova en Hahnemuehle digitale barietpapieren.

Waarom niet volledig over naar digitaal en het werk te bekijken en bespreken m.b.v. een beamer? Daar waren twee reden voor: de eerste was dat een foto getoond met een beamer minder van kwaliteit is dan een afgedrukte foto. De tweede reden was dat het afdrukken van een foto relatief duur is en je dit alleen maar doet voor de foto’s die je echt de moeite waard vindt om af te drukken. Hierdoor ben je kritisch in het selecteren van de foto’s. Bij een beamer ligt de drempel een stuk lager en ligt het risico op de loer om te veel te willen laten zien.

Elk jaar wordt er veel fotowerk gemaakt, afgedrukt en besproken. Sinds 2010 wordt aan het einde van het jaar een jaarboek gemaakt, waarin een selectie van dat jaar is verzameld. Het samenstellen en maken het jaarboek rolleert en iedereen maakt het boek op zijn eigen manier.

Verder werd er niet veel met het fotowerk gedaan en dat is jammer! Om daar verandering in aan te brengen is Bert in het geniep begonnen met het laten maken van een website. Dit speciaal voor het tienjarig bestaan in juni 2018. Suzanne Bas en Edwin Kettelerij hebben de handschoen opgepakt om er iets mooi van te maken!

Maar om een website te maken heb je en domeinnaam nodig en hiervoor moest er een beslissing genomen worden over een naam. Nou is al vaker geprobeerd om een naam voor de groep te verzinnen, maar daar is nooit echt iets van terecht gekomen.

De naam moest kort zijn en een link zijn naar waar we voor staan. Uiteindelijk is er gekozen voor 5FV. Met deze naam zijn Suzanne en Edwin aan de gang gegaan om de naam en website vorm te geven.

Het resultaat kunnen jullie nu zien. Misschien is dit wel de laatste fase in de overgang naar de digitale wereld van de vijf fotografen en is het werk van de vijf fotovrienden nu wereldwijd te bekijken.

Om het fotowerk voor de site te verkrijgen is aan de andere vier fotografen de vraag gesteld om 100 foto’s te selecteren die hun favorieten zijn en deze beschikbaar te stellen voor een jubileum activiteit. Niets vermoedend is het werk ingeleverd en werd er met spanning gewacht op een…… boek! Toch nog analoog denken dus.

Je kijkt nu naar een fotosite waarop een mooie selectie te zien is van het fotowerk van de 5 leden. Aangevuld met de foto’s die maandelijks worden besproken en die gepubliceerd kunnen worden op de website. En dan kom ik eindelijk aan bij de titel van de site en de titel boven aan deze pagina. Zonder licht valt er niet te fotograferen en niets te bekijken! Daarom is het allerbelangrijkste voor een fotograaf de aanwezigheid van licht want:

Waar het licht is……..

No posts were found.